tipobet bets10

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

 1. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΣΤΡΕΦΕΤΕ ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΤΕ

Ποτέ μην αφήνετε την κάννη του όπλου να σημαδεύει οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας ή άλλο πρόσωπο.  Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν γεμίζετε ή αδειάζετε το όπλο.  Όταν πυροβολείτε ένα στόχο, πρέπει να γνωρίζετε τι βρίσκεται πίσω του. Μερικές σφαίρες μπορούν να ταξιδέψουν πάνω από ένα χιλιόμετρο. Εάν αστοχήσετε ή εάν η σφαίρα διαπεράσει το στόχο, είναι δική σας ευθύνη να διασφαλίσετε ότι η βολή δεν θα προκαλέσει κάποιο ατυχή τραυματισμό ή ζημιά.

 1. ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΠΛΟ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΤΕ ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟ

Ποτέ μην θεωρείτε ότι ένα όπλο είναι άδειο. Ο μόνος σίγουρος τρόπος, για να διασφαλίσετε ότι ένα όπλο είναι άδειο, είναι να ανοίξετε τη θαλάμη και να εξετάσετε οπτικά το εσωτερικό, για να δείτε αν υπάρχει σφαίρα. Το να αφαιρέσετε τον γεμιστήρα δεν αποτελεί εγγύηση ότι ένα πιστόλι είναι άδειο ή ότι δεν μπορεί να πυροβολήσει. Τα τυφέκια και οι καραμπίνες μπορούν να ελεγχθούν, όταν ανοιχτούν ή αφαιρεθούν όλα τα φυσίγγια και με το κλείστρο ανοιχτό βεβαιωθείτε οπτικά ότι δεν έχει μείνει κανένα φυσίγγι.

 1. ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΑΣ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Σ’ ΑΥΤΟ

Είναι δική σας ευθύνη να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά κάτω των 18 ή άλλο μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο δεν θα έχει πρόσβαση στο όπλο σας. Για να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται παιδιά, αδειάστε το όπλο σας, κλειδώστε το και αποθηκεύστε τα πυρομαχικά ξεχωριστά σε κλειδωμένο μέρος. Παρακαλούμε να έχετε υπόψη σας ότι τα εξαρτήματα που έχουν σαν σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων – για παράδειγμα, συρμάτινες κλειδαριές, τάπες θαλάμης κλπ. – δεν μπορούν να εμποδίσουν τη χρήση του όπλου σας από ένα αποφασισμένο άτομο. Οι ατσάλινες οπλοθήκες ίσως είναι πιο κατάλληλες, για να μειώσουν την πιθανότητα σκόπιμα κακής χρήσης ενός όπλου από έναν αναρμόδιο, παιδί ή ενήλικα.

 1. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝΕΡΟ Ή ΣΕ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

Πυροβολώντας στην επιφάνεια του νερού ή σε βράχο ή άλλη σκληρή επιφάνεια, αυξάνεται η πιθανότητα αναπήδησης ή θρυμματισμού του βλήματος ή της βολής, η οποία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να χτυπήσει το βλήμα σε σημείο που δεν θα θέλατε.

 1. ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:

ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ

Ποτέ μην βασίζεστε σε ένα σύστημα ασφάλειας, για να προλάβετε ένα ατύχημα. Είναι επιτακτικό να γνωρίζετε και να χρησιμοποιείτε τα συστήματα ασφάλειας του συγκεκριμένου όπλου, αλλά τα ατυχήματα μπορούν να αποφευχθούν, ακολουθώντας τις διαδικασίες ασφαλούς χειρισμού που περιγράφονται στους κανόνες ασφαλείας, καθώς και στο εγχειρίδιο του προϊόντος. Για να εξοικειωθείτε περισσότερο με την σωστή χρήση αυτού ή άλλου όπλου, παρακολουθείστε σειρά μαθημάτων ασφαλείας όπλων από έναν ειδικό στη χρήση των όπλων και τηρήστε τις σχετικές διαδικασίες.

 1. ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΑΣ

Να αποθηκεύετε και να μεταφέρετε το όπλο σας, έτσι ώστε να μην συσσωρεύονται στα κινητά μέρη του ακαθαρσία ή χνούδι. Να καθαρίζετε και να λιπαίνετε το όπλο σας, μετά από κάθε χρήση, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται σ’ αυτό το εγχειρίδιο, για να εμποδίσετε οξείδωση, φθορά στην κάννη ή συσσώρευση ακαθαρσιών που μπορεί να εμποδίσουν τη χρήση του όπλου σε περίπτωση ανάγκης. Πάντοτε να ελέγχετε την κάννη, πριν γεμίσετε το όπλο, για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρή από πάσης φύσεως αντικείμενα. Το να πυροβολήσετε, όταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, μπορεί να σημαίνει θραύση της κάννης και τραυματισμό, τόσο για σας όσο και για τους άλλους που βρίσκονται κοντά σας. Στην περίπτωση που ακούσετε ασυνήθιστο θόρυβο, ενώ πυροβολείτε, σταματήστε αμέσως, βάλτε την ασφάλεια και αδειάστε το όπλο. Βεβαιωθείτε ότι τίποτα δεν φράζει τη θαλάμη και ότι κανένα βλήμα δεν έχει μείνει στην κάννη εξ’ αιτίας ελαττωματικού ή ακατάλληλου πυρομαχικού.

 1. ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ

Να χρησιμοποιείτε μόνο καινούργια πυρομαχικά εργοστασιακής κατασκευής και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της βιομηχανίας: CIP (Ευρώπη και αλλού), SAAMI (Η.Π.Α.). Βεβαιωθείτε ότι κάθε σφαίρα που χρησιμοποιείτε είναι του σωστού διαμετρήματος και τύπου για το συγκεκριμένο όπλο. Το διαμέτρημα είναι καθαρά χαραγμένο στις κάννες των κυνηγετικών όπλων και στο κλείστρο ή την κάννη των πιστολιών. Η χρήση αναγομωμένων ή ανακατασκευασμένων πυρομαχικών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα υπερβολικής πίεσης φυσιγγίων, ρωγμής στον κάλυκα ή άλλες ατέλειες στα πυρομαχικά, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο όπλο σας και να τραυματίσουν εσάς ή άλλους γύρω σας.

 1. ΝΑ ΦΟΡΑΤΕ ΠΑΝΤΑ, ΟΤΑΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΚΑΙ ΩΤΟΑΣΠΙΔΕΣ

Η πιθανότητα να εκτιναχθεί αέριο, μπαρούτι ή μεταλλικά θραύσματα και να τραυματίσουν ένα σκοπευτή που πυροβολεί, είναι σπάνια, αλλά ο τραυματισμός που προκαλείται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι σοβαρός και περιλαμβάνει την πιθανή απώλεια όρασης. Ένας σκοπευτής πρέπει πάντοτε να φοράει γυαλιά ανθεκτικά σε πρόσκρουση, όταν ρίχνει με οποιοδήποτε όπλο. Οι ωτοασπίδες βοηθούν να μειωθεί η πιθανότητα βλάβης της ακοής από τους πυροβολισμούς.

 1. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΕΤΕ ΣΕ ΔΕΝΤΡΑ, ΦΡΑΧΤΕΣ Ή ΑΛΛΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΜΕ ΓΕΜΑΤΟ ΟΠΛΟ

Ανοίξτε και αδειάστε τη θαλάμη του όπλου σας, πριν σκαρφαλώσετε ή κατεβείτε από ένα δέντρο ή πριν αναρριχηθείτε σε φράχτη ή πηδήξετε πάνω από χαντάκι ή εμπόδιο. Ποτέ μην τραβάτε προς το μέρος σας ή σπρώχνετε ένα γεμάτο όπλο προς κάποιον άλλον.

 1. ΟΤΑΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΠΟΤΑ Ή ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ

Μην πίνετε και πυροβολείτε. Εάν παίρνετε φάρμακα που μπορεί να μειώσουν τις αντιδράσεις των κινητήριων μυών ή την κρίση σας, μην χειρίζεστε όπλο. Το ίδιο, αν βρίσκεστε κάτω από την επήρεια του φαρμάκου.

 1. ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΓΕΜΑΤΟ

Αδειάστε το όπλο, πριν το τοποθετήσετε σε κάποιο όχημα. Οι κυνηγοί και οι σκοπευτές θα πρέπει να γεμίζουν το όπλο τους, μόνον όταν φτάνουν στον προορισμό τους. Εάν οπλοφορείτε για προσωπική ασφάλεια, το να αφήνετε την θαλάμη άδεια μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ατυχούς εκπυρσοκρότησης.

Τουφέκι (10μ, 50μ και 300μ)

Τα αγωνίσματα Τυφεκίων διεξάγονται σε τρεις αποστάσεις ανάλογα το αγώνισμα, στα 10 μέτρα, στα 50 μέτρα και στα 300 μέτρα.

Βαθμολογία: Στους αγώνες του τουφεκιού οι σκοπευτές στοχεύουν ανάλογα το αγώνισμα από τις θέσεις πρηνηδόν, ορθίως και γονυπετώς. Οι διαγωνιζόμενοι κερδίζουν βαθμούς ανάλογα με τις βολές που κάνουν. Ο κάθε στόχος αποτελείται από 10 ομόκεντρους κύκλους με βαθμολογία από το ένα έως το 10. Ο κεντρικός κύκλος δίνει 10 βαθμούς, ο επόμενος εννέα και ο τελευταίος εξωτερικά έναν. Η βαθμολογία εκφράζεται όχι μόνο από ακεραίους αλλά και με δεκαδικούς.

Αεροβόλο Τουφέκι (10μ)

Οι αθλητές ρίχνουν βολές από όρθια στάση, σε στόχο που βρίσκεται σε απόσταση 10 μέτρων. Ειδικότερα, οι άνδρες ολοκληρώνουν τις 60 βολές σε χρόνο 105 λεπτών με απεριόριστες δοκιμαστικές βολές πριν να αρχίσει ο αγώνας, ενώ οι γυναίκες ολοκληρώνουν τις 40 βολές σε χρόνο 75 λεπτών, περιλαμβανομένων των δοκιμαστικών βολών.

Τουφέκι Τριών Στάσεων (50μ και 300μ) και Τουφέκι Πρηνηδόν (50μ και 300μ)

Ο σκοπευτής ρίχνει 20 ή 40 βολές (ανάλογα εάν είναι άνδρας ή γυναίκα και ανάλογα την απόσταση του στόχου) σε στάσεις πρηνηδόν, ορθίως και γονυπετώς σε στόχο που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων ή 300 μέτρα μακριά. Οι βολές πρέπει να ολοκληρωθούν σε συγκεκριμένο χρόνο ανά στάση. Πριν από την πρώτη βολή του αγώνα επιτρέπονται απεριόριστες δοκιμαστικές βολές. Στο τουφέκι πρηνηδόν ο σκοπευτής ρίχνει τις βολές του μόνο από την στάση πρηνηδόν.

Οι πήλινοι στόχοι εκτοξεύονται με ταχύτητα, διανύοντας απόσταση 75 μέτρων ενώ το ύψος της τροχιάς τους κυμαίνεται από δύο έως τέσσερα μέτρα. Οι αθλητές αγνοούν ποια από τις τρεις μηχανές σε κάθε θέση εκτοξεύει τον πήλινο δίσκο. Κάθε σκοπευτής έχει το δικαίωμα να επιχειρήσει δύο βολές σε κάθε πήλινο στόχο εφόσον αυτός βρίσκεται στον αέρα.

Πιστόλι (10μ, 25μ και 50μ)

Στα αγωνίσματα πιστολίων οι σκοπευτές ρίχνουν σε πεδία βολής 10 μέτρων, 25 μέτρων και μόνο σε ένα αγώνισμα σε πεδίο βολής 50 μέτρων. Οι στόχοι που χρησιμοποιούνται αποτελούνται από 10 κυκλικές ζώνες βαθμολογίας, αλλά και από στόχους με 5 κυκλικές ζώνες βαθμολογίας.

Οι σκοπευτές στοχεύουν από όρθια θέση και πρέπει να ρίχνουν βολές με το ένα χέρι, έχοντας τον καρπό τους ελεύθερο από υποβοηθήματα.

Αεροβόλο Πιστόλι

Οι σκοπευτές ρίχνουν βολές, σε στόχο που βρίσκεται σε απόσταση 10 μέτρων. Ειδικότερα, οι άνδρες ολοκληρώνουν τις 60 βολές σε χρόνο 105 λεπτών με απεριόριστες δοκιμαστικές βολές πριν να αρχίσει ο αγώνας, ενώ οι γυναίκες ολοκληρώνουν τις 40 βολές σε χρόνο 75 λεπτών, περιλαμβανομένων των δοκιμαστικών βολών.

Πυροβόλο Πιστόλι 25μ (Sport και Κεντρικής Πυροδότησης)

Ο αγώνας αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται από 6 σειρές των 5 βολών ακριβείας, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο 5 λεπτών ανά σειρά και το δεύτερο μέρος από 6 σειρές των 5 βολών ταχείας, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο 3 δευτερολέπτων ανά βολή με 7 δευτερόλεπτα κενό από βολή σε βολή. Ο στόχος των βολών ακριβείας αποτελείται από 10 κυκλικές ζώνες βαθμολογίας και ο στόχος ταχείας βολής από 5 ζώνες βαθμολογίας έχοντας την ίδια εξωτερική περιφέρεια με τον στόχο ακριβείας.

Πιστόλι 25μ (Standard)

Ο αγώνας αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται από 4 σειρές των 5 βολών , που θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο 120 δευτερολέπτων ανά σειρά, το δεύτερο μέρος από 4 σειρές των 5 βολών, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο 20 δευτερολέπτων ανά σειρά και το τρίτο μέρος από 4 σειρές των 5 βολών που πρέπει να ολοκληρωθούν σε 10 δευτερόλεπτα ανά σειρά. Ο στόχος αποτελείται από 10 κυκλικές ζώνες βαθμολογίας.

Πυροβόλο Πιστόλι 25μ (Ταχύτητας)

Ο αγώνας αυτός αποτελείται από δύο γύρους των 30 βολών ο καθένας, σε στόχο που βρίσκεται απόσταση 25 μέτρων. Κάθε γύρος αποτελείται από 6 σειρές των 5 βολών, εκ των οποίων οι πρώτες 2 σειρές ολοκληρώνονται σε χρονικό διάστημα 8 δευτερολέπτων έκαστη, οι επόμενες 2 σε χρονικό διάστημα 6 δευτερολέπτων έκαστη και οι υπόλοιπες σε χρονικό διάστημα 4 δευτερολέπτων. Ο στόχος είναι ο στόχος με τις 5 ζώνες βαθμολογίας.

Πυροβόλο Πιστόλι 50μ (Ελεύθερο)

Ο σκοπευτής ρίχνει 60 βολές σε στόχο που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων. Οι βολές πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο 120 λεπτών. Πριν από την πρώτη βολή του αγώνα επιτρέπονται απεριόριστες δοκιμαστικές βολές.

Τα αγωνίσματα της  Πρακτικής Σκοποβολής (I.P.S.C.) είναι τα εξής:

Πιστόλι, Λειόκανο Τουφέκι, Ραβδωτό Τουφέκι

Σε όλα τα αγωνίσματα της σκοποβολής IPSC αναγνωρίζονται κατηγορίες ανδρών, γυναικών, νέων (χωρίς διαχωρισμό εφήβων και νεανίδων), βετεράνων και παλαιμάχων.

Η Πρακτική Σκοποβολή είναι ένα σχετικά νέο, αλλά συναρπαστικό, είδος αθλητικής σκοποβολής που έχει τις ρίζες του στην Καλιφόρνια στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο σκοπευτής εγκαταλείπει την στατικότητα των υπόλοιπων αγωνισμάτων της αθλητικής σκοποβολής και πρέπει εκτός από εύστοχος να κινείται και ιδιαίτερα γρήγορα.

Οι αγώνες της σκοποβολής IPSC αποτελούνται από επιμέρους τμήματα, που καλούνται στάδια. Το κάθε στάδιο αποτελείται από ένα αριθμό στόχων που είναι τοποθετημένοι στο χώρο σε διαφορετικές αποστάσεις και ύψη, αλλά και καλυμμένοι από φυσικά ή τεχνητά εμπόδια, έτσι ώστε να ζητούν από τον σκοπευτή όχι μόνον ευστοχία αλλά και κίνηση μέσα στο χώρο έτσι ώστε να μπορέσει να βάλει κατά των στόχων. Επιπρόσθετα ο σκοπευτής καλείται να επιλύσει το σκοπευτικό αυτό πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν αφού οι βαθμοί που θα συγκεντρώσει από την ευστοχία του επί των στόχων θα διαιρεθεί με τον χρόνο που έκανε να ολοκληρώσει την προσπάθεια του. Το σύνολο των επιδόσεων του στα στάδια του αγώνα θα τον κατατάξει αντίστοιχα στα αποτελέσματα.

Πολλαπλοί στόχοι, κινούμενοι στόχοι, στόχοι που όταν βληθούν αποκαλύπτουν, ή βάζουν σε κίνηση άλλους στόχους, μερικώς καλυμμένοι στόχοι, μεταλλικοί στόχοι που όταν βληθούν εύστοχα πέφτουν στο έδαφος, κίνηση, τακτική, εμπόδια και γενικά όποια δυσκολία μπορεί να φανταστεί ο σχεδιαστής των Σταδίων, συνδυάζονται για να ενθουσιάσουν τους αθλητές και να ψυχαγωγήσουν τους θεατές.

Ο σκοπευτής από την πλευρά του πρέπει να συνδυάσει με επιτυχία την ακρίβεια των βολών του με την ισχύ του όπλου του, και την ταχύτητα με την οποία θα καταφέρει να ολοκληρώσει τα στάδια.

Ακρίβεια, ισχύς και ταχύτητα είναι τα ισότι΅α στοιχεία της σκοποβολής IPSC και εκφράζονται με τις Λατινικές λέξεις “Diligentia, Vis, Celeritas” (DVC). Ένα σωστά ζυγισμένο στάδιο εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από την φύση των προκλήσεων που παρουσιάζονται μέσα σ’ αυτό, όμως, τα στάδια σχεδιάζονται και οι αγώνες σκοποβολής IPSC διεξάγονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιολογούνται όλα αυτά τα στοιχεία εξ ίσου.

Οι αγώνες της σκοποβολής IPSC περιλαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση διαφορετικών επιπέδων εξοπλισμού.

Οι Χάρτινοι Στόχοι έχουν διαστάσεις 57 x 45 και 30 x 37.5 εκατοστά, σχήμα ρόμβου και χωρίζονται σε τρεις ζώνες A, C, D οι οποίες βαθμολογούνται ανάλογα με την ισχύ του όπλου που χρησιμοποιεί ο σκοπευτής στον αγώνα. Όσον αφορά την ισχύ του όπλου υπάρχουν δύο “Συντελεστές Δύναμης” που προκύπτουν από τον τύπο Σ = Βάρος Βλήματος (σε grains) x Ταχύτητα (σε fps)/1000.

Ελάχιστος συντελεστής για την MINOR  κατηγορία είναι ο 125 ενώ για MAJOR είναι ο 160 στην Open και 170 στις άλλες κατηγορίες. Έτσι οι στόχοι βαθμολογούνται ως εξής: Για τα MINOR όπλα το Α=5, το C=3, το D=1, ενώ στα MAJOR το Α=5, C=4, το D=2. ΟΙ μεταλλικοί στόχοι βαθμολογούνται με την μοναδική βαθμολογία των 5 βαθμών.

Στην σκοποβολή IPSC, το ελάχιστο επιτρεπόμενο διαμέτρημα για πιστόλια είναι 9mm (0.354″), ενώ το ελάχιστο στην MAJOR είναι 10mm (.40 ιnches). Μέγιστο διαμέτρημα δεν υφίσταται.

Η σκοποβολή IPSC είναι το μοναδικό είδος σκοποβολής που απαιτεί εκτός από ευστοχία και επιδόσεις στίβου.

Διοργανώνονται κυρίως αγώνες με όπλα χειρός (πιστόλια και περίστροφα) αλλά και αγώνες με λειόκανα (shotgun) και ραβδωτά τυφέκια (rifles).

Στα αγωνίσματα του Πήλινου Στόχου, οι αθλητές παίρνουν τη σκοπευτική θέση ανάλογα με το αγώνισμα (με το όπλο είτε επωμισμένο είτε με το κοντάκι στο ισχίο) και σκοπεύουν πήλινους στόχους που εκτοξεύονται με εντολή τους. Σε κάθε αγώνισμα στόχοι σε σχήμα μικρών δίσκων εκτοξεύονται με μεγάλη ταχύτητα. Για κάθε δίσκο που ο αθλητής πετυχαίνει έστω να του αποκόψει ορατό κομμάτι κερδίζει ένα βαθμό.

Tραπ (Trap)

Τα μηχανήματα που εκτοξεύουν τους στόχους βρίσκονται σε καταπακτή που βρίσκεται 15 μπροστά από τον σκοπευτή και επίπεδη με το έδαφος. Οι μηχανές εκτόξευσης πήλινων δίσκων, εκτοξεύουν δίσκους σε διάφορες γωνίες και ύψος τροχιάς. Έξι αθλητές κινούνται κυκλικά με τη φορά του ρολογιού, στις πέντε θέσεις σκόπευσης. Οι πέντε αθλητές λαμβάνουν θέση στους βατήρες και ο έκτος περιμένει σε θέση πίσω από τον αθλητή στο πρώτο βατήρα.

Οι πήλινοι στόχοι εκτοξεύονται με ταχύτητα, διανύοντας απόσταση 75 μέτρων ενώ το ύψος της τροχιάς τους κυμαίνεται από δύο έως τέσσερα μέτρα. Οι αθλητές αγνοούν ποια από τις τρεις μηχανές σε κάθε θέση εκτοξεύει τον πήλινο δίσκο. Κάθε σκοπευτής έχει το δικαίωμα να επιχειρήσει δύο βολές σε κάθε πήλινο στόχο εφόσον αυτός βρίσκεται στον αέρα.

Κάθε σκοπευτής ρίχνει συνολικά 25 δίσκους (στην σκοπευτική διάλεκτο μία “πούλα”). Ένας αγώνας αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό από πούλες.

Διπλό Τραπ (Double Trap)

Είναι ίδιο με το απλό τραπ όμως σε κάθε θέση εκτοξεύονται δύο δίσκοι ταυτόχρονα. Η κάθε πούλα αποτελείται από 50 δίσκους για τους άνδρες και 40 δίσκους για τις γυναίκες.

Σκητ (Skeet)

Οι πήλινοι στόχοι απελευθερώνονται από μηχανές τοποθετημένες σε δύο πύργους στις άκρες ενός ημικυκλικού πεδίου βολής διαμέτρου σχεδόν 37 μέτρων. Η διαδικασία εκτόξευσης περιλαμβάνει μονές και διπλές εκτοξεύσεις από τους δύο πύργους, έναν χαμηλό (1 μέτρο) και έναν ψηλό (3 μέτρα). Οι σκοπευτές έχουν το δικαίωμα μιας βολής για κάθε στόχο. Ο σκοπευτής κρατά στο βατήρα το όπλο σε θέση αναμονής ώσπου να εκτοξευτεί-εμφανιστεί ο στόχος, οπότε επωμίζει και πυροβολεί. Οκτώ βατήρες σκόπευσης χρησιμοποιούνται στο σκητ, εφτά γύρω από την περίμετρο ενός σχεδόν ημικυκλίου και ένας στο μέσο.

Στην κατηγορία ανδρών οι αθλητές σκοπεύουν 125 πήλινους δίσκους ενώ στην κατηγορία γυναικών 75 πήλινους δίσκους.

Σπόρτινγκ (Sporting)

Το Sporting προσομοιώνει τις βολές του κυνηγίου. Οι μηχανές τοποθετούνται έτσι ώστε οι δίσκοι να εκτοξεύονται είτε απομακρυνόμενοι από τον σκοπευτή είτε κατευθυνόμενοι προς αυτόν. Κάθε πούλα συνήθως αποτελείται από 25 δίσκους. Στο sporting o σκοπευτής μπορεί να βάλει ακόμα και σε δίσκο που κυλά στο έδαφος.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ